MENORCA MÀGICA. Ligthing from the old ages.

A journey into the space-time.

Menorca Màgica és un nou projecte per a mostrar la llum que amagen les Taules de Menorca, treure a la llum l’energia acumulada per la pedra durant tres mil anys.

Em direu esbojarrat! Però una nit una taula em va rallar i em va fer l’uet! I es va convertir en un ball de llum i energía.

És com una búsqueda dels orígens, una recerca dels arrels, i que millor que les pedres de Menorca, aquestes Taules que han estat guardianes de la historia de Menorca.

L’espai-temps és la gran dimensió desconeguda. Sempre he volgut fer un viatge per aquesta dimensió. Una dècima de segon és una eternitat, un nanomilímetre és un món…

Taules: uns observadors d’aquesta dimensió com a miralls que retornen la llum dels estels, tant temps, tants cops reflectits sobre la seva pedra. Ara, una càmera ho treu a la llum, per poder gaudir dels seus secrets.

Per a la majoria de la gent la pedra és una cosa morta, un mineral… per a mi és un llibre d’Història, una gran biblioteca que té emmmagatzemades el pas de la historia.

El treure aquesta historia, l’instrument és el de menys… uns ho fan arqueològicament , altres energèticament. La recerca de la historia té moltes vessants. LLUM I ARQUEOLOGIA

“Pere Anglada revela l’energia radiant mil·lenària que les taules han acumulat i les fa visibles per primer cop, susurrant-lis amb la llum dels sus pinzells.”V. Olveira

“Pere Anglada no pinta ni il·lumina les pedres, sino que, com a menorquí, connecta amb l’energia de les taules, símbols de la identitat de l’illa, i la treu a la llum i la revela als ulls del món. Utilitza els seus pinzells com a cuques de llum per donar forma a un relat mil·lenari.”V. Olveira

TÈCNICA:

Intenta reflectir la llum del passat, del present, del futur…. Com la vida, efímera, les fotografies están fetes amb només 30 segons. Intentar congelar en aquest lapsus de temps tota una energía mil·lenària.

Cada fotografía és diferent. No hi ha dues fotos iguals. La mateixa taula fotografiada una altra vegada no diría el mateix, perque s’estarien congelant uns altres 30 segons de la vida energética de la pedra.

Anglada presenta una sèrie de fragments de 30 segons de vida, un instant les vides de 7 de les taules, aparentement inhertes. LA PEDRA TÉ VIDA. LA PEDRA TÉ ENERGIA.

THROUGH SPACE-TIME

 

“Les pedres són com les dents i els ossos de la Terra, del nostre esperit comù.

Menorca és aigüa, terra, vent i sol. És la natura en estat pur. Tot allà és pres de la naturalessa, ens conecta amb el més profund de la ànima, tant que quasi viatgem en el temps. Un temps en el que manaven el elements i l´esser humà s´adaptava a ells, al revés que avui en dia.

La gent que estima s´illa respecta aquesta paradoxa, i deixa a la natura expresar.se en tot el seu esplendor, retornant.li la seva veu originaria, escoltant.la.

En Pere Anglada ens demostra que en aquest diàlect de la natura entre llum i pedra, la pedra surt victoriossa de nou, el temps triomfa sobre la modernitat.

En Pere no il.lumina les pedres, que brillen ja per sí mateixes, les pinta, les vibra, les vesteix de colors, les fa frissar, amb la mateixa força que aquestes mateixes pedres s´alçen en la illa plana, com a úniques “dueñas” de s´illa.

Una visió única de la illa, color i modernitat rendit davant la majestuositat de la prehistoria.

Una al.legoria a l´anima de Menorca, un homenatge als nostres avantpassats comuns.”

Marga Villoria

Menorca, dic-gener 2014-2015